نمای کلاسیک ساختمان و مصالح و ابزارهای آن
نمای کلاسیک و طراحی اصولی آن از مهمترین مواردی هستند که در ساختمانها باید توسط کارشناسان مربوطه صورت گیرد. در طراحی نمای کلاسیک علاوه بر مواردی که در طراحی نما و نمای رومی به صورت کلی در نظر گرفته میشود، باید به یک سری موارد بیشتری همچون میزان تناسب میان اجزای استفاده شده در نماهای کلاسیک توجه کرد.
نمای کلاسیک چیست؟
نمای کلاسیک به نمایی گفته میشود که ریشه در معماری روم باستان دارد. این نوع نماکاری کلاسیک،تمام یا بخش اعظم نما کلاسیک را پوشش میدهد. که جلوه ی نمای کلاسیک به بنا می بخشد. در اجزای نماهای کلاسیک، اکثرا از انواع سنگهایی نظیر مرمر، تراورتن، گرانیت و در موارد محدود از سیمان سفید استفاده می شود.
در ایران بی نظمی زیادی در نمای ساختمان ها به دلیل عدم وجود سبک قانونمندی به اسم نمای کلاسیک ایرانی وجود دارد.
مشاهده مقاله تفاوت نمای مدرن و نمای کلاسیک
نکتهای که باید در نظر گرفته شود این است که بخش بیشتری از نماکاری کلاسیک بهصورت قطعات از پیش آماده شده هستند . و در محل فقط روی بدنه خارجی نما نصب میشوند که جلوه ای از نماکاری کلاسیک را به بنا می بخشند.
انواع نما کلاسیک
انواع نمای کلاسیک بر اساس متریال:
- نمای کلاسیک سنگی
- نمای کلاسیک سیمانی
دسته بندی دیگر که می توان برای انواع نمای کلاسیک شمرد عبارتند از:
- نمای کلاسیک رومی
- نمای کلاسیک به سبک ساده و یا مدرن (نما کلاسیک مدرن)
- نمای کلاسیک ساختمان مسکونی
- نمای کلاسیک ویلایی
- نمای کلاسیک ساختمان های اداری و تجاری
نمای کلاسیک ایرانی
واقعیت این است که سبک معماری رومی در نمای کلاسیک ساختمان در واقع فقط مخصوص به روم باستان نمی شود. بلکه سیر عظیمی از تاریخ معماری را در بر میگیرد که شامل ایران باستان نیز می شود. کتیبه های تخت جمشید و سر ستون های زیبای آنها دقیقا در طراح های رومی وجود دارد و به کرات از آنها استفاده می شود.
انواع نمای کلاسیک رومی در ایران نیز رواج پیدا کرده و مورد استقبال قرار گرفته است.یکی از دلایل افزایش نماهای کلاسیک و نمای کلاسیک ایرانی، مربوط به جزئیات نمای کلاسیک رومی ساختمان هاست که نسبت به معماری اسلامی و ایرانی پیچیدگی ها کمتری دارند .
طراحی ویلا و یا ساختمان با سبک های طراحی ویلا مدرن،طراحی ویلا مینیمال ، طراحی ویلا کلاسیک ، ایرانی ، ترکیبی و….. بستگی به اقلیم ،موقعیت ملک و دید طراح نسبت به انجام کار می باشد.
نمای کلاسیک سیمانی
شرط اصلی اجرای طراحی نمای کلاسیک سیمانی کیفیت اجرای کار است.
نمای کلاسیک سیمانی ساختمان از استحکام و طول عمر نسبتا بالایی برخوردار است. البته این موضوع زمانی صادق است که، اجرای نمای ساختمان توسط افراد حرفه ای و متخصص در زمینه اجرای نماهای سیمانی انجام شود، تا از مشکلات پس از اجرای نما مانند ترک خوردگی سطح نما جلوگیری می نماید.
مزایای نما کلاسیک سیمانی:
- مقاومت بالا در برابر تغییرات جوی و شرایط آب و هوایی مختلف
- ایجاد نمایی زیبا و خیرهکننده
- بازتابش نور خورشید و درخشان کردن نما
- ماندگاری بالا و طول عمر زیاد
- تنوع رنگی بالا
- دارای ظاهر یکنواخت و صاف
- امکان اجرا در سبکهای مختلف نما مانند نمای کلاسیک رومی و مدرن
اجرای نما کلاسیک سیمانی (نمای سیمانی کلاسیک)
از مهمترین و حساسترین مراحل نمای کلاسیک اجرای آن است.
شگفتانگیز است اگر بدانیم اجرای دقیق و اصولی نمای رومی یا کلاسیک، تضمینکننده یک نمای زیبا و ماندگار برای بنا خواهد بود.
این در حالی است که کوچکترین سهلانگاری در حین اجرا، میتواند عواقب جبرانناپذیری را رقم بزند.
نکته ای دیگر که در طراحی و اجرای این نوع نما باید مدنظر قرار داد، متناسب بودن المانهای بهکار رفته است در واقع ابعاد المان های به کار رفته، با توجه به ویژگی های ابعادی ساختمان تغییر خواهد کرد.
در نتیجه نمای رومی یا کلاسیک یک نمای منحصر به فرد خواهد بود. به همین دلیل نمی توان نمای ساختمان های مختلف را کپی برداری کرد.
همان طور که از نام این نوع نما یعنی نمای سیمانی کلاسیک برمی آید از سیمان به جای سنگ برای اجرا و طراحی نمای کلاسیک استفاده می شود.
نمای کلاسیک سیمانی در مقایسه با سنگ مقرون بصرفه تر است و رنگ کاملا سفید و مات به ساختمان می دهد . همچنین سرعت کار بیشتر است و زمان کمتری برای اتمام کار نیاز است . پس چنانچه موارد ذکر شده جزء اولویت های شماست ، سیمان پیشنهاد مناسبی است .
برای اطلاعات بیشتر مقاله نمای رومی و مدل های مختلف آن +نمای رومی سیمانی و سنگی را مطالعه فرمایید.
نکاتی در رابطه با مصالح در نما کلاسیک
در این نوع نما (نماکاری کلاسیک یا نمای کلاسیک)، بیشتر از انواع سنگهایی نظیر تراورتن، مرمر، گرانیت و در موارد محدود از سیمانسفید استفاده میکنند.
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که اجزای زیادی از نما کلاسیک بهصورت قطعات از پیش آماده هستند و در محل فقط روی بدنه خارجی نما نصب میشوند.
همچنین از مصالح نوین بتن الیاف شیشه (GFRC) به جای سنگ استفاده می شود.
زیرا به راحتی با فرم های دلخواه قالب گیری می شود و هزینه آن از تراشیدن سنگ و بوجود آوردن فرم های خاص کمتر می باشد.
حجم زیاد مصالح استفادهشده باعث سنگین شدن نمای ساختمان خواهد شد. به همین دلیل جدا شدن و سقوط هر قسمت از نما، تلفات مالی و جانی زیادی را در پی دارد. به همین خاطر توصیه میشود که از نمای کلاسیک یا رومی در مناطق زلزلهخیز کمتر استفاده شود. یا حداقل در صورت استفاده از اصولی بودن اجرای آن اطمینان حاصل کنید.
هشدار دیگری که لازم به ذکر است استفاده از مصالح باکیفیت است.
در نما کلاسیک یا رومی، حجم سازی برای برجسته کردن نما و جلوه بیشتر آن، کاری است که شاهد رواج آن در بین فروشندگان سنگ بهجای حجمهای از پیشساخته شده هستیم.
هرچند که حجم سازی برای فروشندگان سنگ، همراه با سود مالی زیادی است عامل بسیاری از تلفات بعد از اجرای نما، ازجمله جدا شدن صفحات حجم و همینطور سقوط آن است. به همین دلیل استفاده از حجمهای کارگاهی که از سنگهای دورریز ساختهشدهاند منسوخشده است.
طراحی نما کلاسیک
برخی از اصول در طراحی نما کلاسیک:
- وجود تقارن در طراحی نما
- تعبیه ستون های ابزار کاری شده
- استفاده از کتیبه های نقش برجسته
- ابزار کاری قاب پنجره ها
- وجود طاق و قوس در نما
- تعبیه مجسمه
طراحی نمای کلاسیک یا رومی را میتوان به سه سبک معماری دوریک، کرنتین و یونیک تقسیم بندی کرد که هر کدام مشخصههای خاص خود را دارند.
ابزارها در نما کلاسیک
در طراحی معماری نمای کلاسیک با استقاده از ابزارها و تزئینات که در آن بکار می رود ،نمای ساختمان را به همان میزان شکیل تر و باشکوه تر نمایش می دهد، البته امروزه بیشتر ساختمان ها با طراحی معماری نما کلاسیک در تمام سطح شهر دیده می شوند ، که تفاوت آنها در استفاده از میزان ابزارها می باشد. به طوری که در ساختمان های با نما کلاسیک مجلل، استفاده از ستون ها و سرستون های بزرگ می باشد.
این سبک نماها کارفرمایان زیادی را جلب کرده، چرا که در طراحی معماری آن، روند طراحی با توجه به ابزارهای استفاده شده تقریبا پیچیده و در عین حال مجلل می شود.
برخی از نمونه های ابزار نما کلاسیک
۱- ابزار ستون
یکی از اساسی ترین المان های نمای کلاسیک ، ستون ها هستند که حس شکوه و استواری را در بیننده القا می کند . این ستون ها که به شکل چهارگوش و گرد به کار می روند ، می تواند به صورت شمش یا قوطی تهیه گردد . در اغلب موارد ستون های چهارگوش به صورت قوطی توخالی متقاضی بیشتری دارد ، چراکه هزینه تمام شده آن در مقایسه با شمش بسیارکمتر است .
۲-سرستون و پا ستون
به منظور زیباتر شدن نما ، در قسمت پایین و بالای ستون ها از ابزارهای طرحداری همچون کله گاوی ، کله قوچی و … استفاده می شود . عموما سرستون ها از پاستون ها طرح بیشتری دارند و شکیل تر هستند . چراکه محدودیتی در ایجاد اشکال برای آن وجود ندارد و می توان سبک های متفاوتی بروی آن اعمال کرد . از طرفی سرستون ها بیشتر در معرض دید هستند و توجه بیشتری معطوف آن هاست .
مشاهده مقاله اجرای سر ستون و پا ستون برشی با سیمان
نمای ترکیبی مدرن و کلاسیک
راه های زیادی برای طراحی نمای ترکیبی وجود دارد که یکی از اولین روش ها برای سبک ترکیبی شروع طراحی با خود طرح است . در مراحل طراحی میتوانید مانند نمای کلاسیک از سرستون ها و یا ستون ها و المان های دیگر نمای رومی بهره ببرید . در کنار این مسئله میتوانید از آجر برای تکمیل نمای خود که نشانی از طراحی نمای مدرن است استفاده کنید . و از ترکیب این دو فاکتور از دو نوع سبک متفاوت و مجزا به یک نمای ترکیبی و منحصر به فرد برسید . البته باید دقت داشته باشید که در طراحی نمای تلفیقی و یا ترکیبی نمای ساختمان نباید بیش از حد شلوغ شود که یکی از رایج ترین اشکالات در طراحی نمای ترکیبی محسوب میشود
هیرادنا
هزینه اجرای نما کلاسیک
قیمت تمام شده نمای کلاسیک به دلیل جزئیات و پر کار بودن بالاست. بالا بودن قیمت سنگ و دستمزد بالای نیروی متخصص، این نما برای پیمانکاران هزینه بالایی خواهد داشت.
در صورت استفاده از سیمان به جای سنگ هزینه به مراتب کاهش خواهد یافت. اما اجرای کار نمای کلاسیک با سیمان نیاز به کارگر ماهر و آموزش دیده دارد و قطعا در نهایت کیفیت سنگ را نخواهد داشت.
مشاوران ما در کیان نما آماده همراهی شما برای طراحی و اجرای نمای ساختمان تا پایان طرح می باشند.
اجرای نمای شسته نمای رومی نماکاری نمای مدرن سیمانی ساختمان قیمت نمای سیمانی نماکاری سیمانی کلاسیک نمای کلاسیک سیمانکاری نمای ساختمان اجرای نمای سیمانی
لطفا دیدگاه خود را وارد نمایید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز با * علامتگذاری شدهاند
0 دیدگاه